Leave a comment

Necrolog: Benjamin Cocar

Fr. Benjamin Cocar a trecut la Domnul pe la 1:40am 1/24/2017. Dupa o lupta crunta cu o boala grea, alergarea lui s-a terminat. Nascut in Sep. 23, 1955, dansul a avut doar 61 ani. Ne rugam ca Domnul sa o mangaie pe Daniela, sotia lui, si pe familia fiului sau. Ca sa vedeti priveghiul (vineri seara 1/27) si inmormantarea (sambata 1/28 la 1pm EST) mergeti la:

First Romanian Baptist Church Atlanta

 

Benjamin Cocar

Necrolog

Benjamin Cocar s-a nascut in comuna Lescovita din judetul Caras Severin, in anul 1955, in ziua a 23-a a lunii Septembrie. S-a ivit pe scena timpului ca fiu al Anei si al lui Cornel Cocar. Tatal lui la acea vreme era seminarist la Seminarul din Bucuresti. A avut un singur frate nascut cu doi ani mai devreme, Buni.
A avut parte de o copilarie lipsita de mari griji, dar si de vreun rasfat deosebit.
Casa pastorului Cornel Cocar a fost o casa de oameni simpli, modesti dar totodata a fost o casa unde se predica Evanghelia, bunica lui Beni fiind prima credincioasa neoprotestanta din sat si o mare castigatoare de suflete. In casa lor se invata Scriptura si se canta mult (parintii lui Beni fiind extrem de dotati in acest domeniu).
Copiii lor nu i-au mostenit pe parinti in aceasta privinta, in schimb ei au prins drag de Biblie. Biblia era internetul lor. Beni a dezvoltat o speciala dragoste pentru Cuvant si a devorat Scriptura. In adolescenta mi-amintesc, a citit intreaga Biblie intr-o singura luna, desi mergea si la scoala in acea vreme.
Liceul l-a ispravit in Bucuresti la “Iulia Hasdeu” iar la varsta de 24 de ani a absolvit si Seminarul Teologic Baptist. In Aprilie 1979, s-a casatorit cu Daniela intr-un serviciu simplu si intim, o reflectie a personalitatii lui. In urmatorul an a fost si ordinat ca pastor la Biserica Baptista din Medias. A slujit alaturi de pastorul Ioan Stef, care prin casatoria lui Beni cu fiica acestuia, Daniela, i-a devenit si mentor. Slujirea lor in Medias a fost una de exceptie in acea vreme.
Beni a avut o imensa dragoste pentru Hristos si o mare pasiune pentru mantuirea sufeletelor. “Atentia” de care s-a bucurat din partea autoritatilor vremii nu l-au infricat , ba chiar i-au intarit convingerea ca trebuie sa mearga inainte. Si a mers. Nenumarati oameni au fost binecuvantati acolo. Multi L-au intalnit pe Domnul Isus prin Beni si prin Stef. Acestora Domnul le-a devenit Mantuitor, Pastor si Medic.
Domnul a binecuvantat nu numai Biserica din Medias, ci si familia Beni si Dana Cocar. Una dintre aceste binecuvantari poarta numele Remalian. Acest copil a fost bucuria parintilor si a bunicilor lui de cand a venit el pe lume, in anul 1980.
In anul 1986 familiile Stef si Cocar au emigrat in America, au calatorit pe acelas avion cu Buni si familia lui, si s-au asezat in Detroit, statul Michigan. Acolo au slujit in Biserica Baptista din Troy pana in 2001, cand s-au mutat in Atlanta unde Remalian a inceput un program de doctorat la Universitatea Emory. Beni imi spunea atunci: “noi nu ne despartim niciodata”.
Beni a fost ani indelungati profesor pe la diferite seminarii in Detroit la Tyndale College,.si in Atlanta la Luther Rice Seminary. ln aceste locuri, Benjamin a fost un instrument folosit de Dumnezeu pentru formarea multor tineri ca slujitori. Aceasta slujire a fost in inima lui in mod permanent.
Pentru Imparatia lui Dumnezeu si pentru casa lui, Beni a ars ca o lumanare. Nimic n-a fost prea mult, nici o jertfa prea mare. Imi spunea la inceputul slujirii in Medias: sloganul meu este: Mediasul pentru Hristos.
Acest foc nu s-a stins in el decat in clipa cand si-a ispravit alergarea. Vesnicia a propovaduit-o si o dorea ca orice crestin, dar gandul despartirii de familie l-a mistuit in tot timpul convalescentei. A fost strans din doua parti si n-a stiut ce sa aleaga, pana la urma n-a ales el, ci Cel ce a spus: “ Pe cei ce raman, Eu ii voi tinea”.
Beni a fost cu adevarat omul lui Dumnezeu si este regretat de toti cei care l-au cunoscut. Si-a respectat parintii, si-a iubit sotia, pentru Dana ar fi facut totul, si a facut tot ce i s-a ingaduit. Pentru Remalian la fel, totul, si dupa ce Remalian s-a casatorit cu Carmen Feier, Carmen a devenit si fiica lui. Despre Aletheia, nepoata lui n-ar mai trebui mentionat nimic, destul sa zicem ca Beni a fost de-a dreptul fericit ca ea a poposit in casa lor.
In final a fost randul lui Beni sa poposeasca acolo unde stiam de la inceput ca va merge, in casa de Sus.
De ce asa de vreme? Am vrea sa stim, dar pana vom sti, ne multumim cu faptul ca stie El.
A Domnului sa fie toata Slava pentru o viata traita frumos.
– Buni Cocar, Chicago

 

Serviciu de Priveghi:

                Vineri, Ianuarie 27

                7:30 pm (usiile se deschid: 7:00 pm)

               Flanigan Funeral Home, 4400 South Lee St, Buford GA 30518

Serviciu de Mormantare:

                Sambata, Ianuarie 28

                1:00 pm

               Flanigan Funeral Home.

                Dupa acest serviciu, vom fi condusi la Gwinnett Memorial Park

                925 Lawrenceville Hwy, 30046.

 

Leave a comment

Și păstorii s-au întors, slăvind și lăudând pe Dumnezeu, pentru toate cele ce auziseră și văzuseră, și care erau întocmai cum li se spusese.

28 Decembrie, 2016

Luca 2:20

Și păstorii s-au întors, slăvind și lăudând pe Dumnezeu, pentru toate cele ce auziseră și văzuseră, și care erau întocmai cum li se spusese.

După ce păstorii s-au dus la Betleem și au văzut pe Pruncul din iesle, drumul spre turmele lor a fost plin de laude și slavă către Dumnezeu. Tot ce au auzit și au văzut era exact așa cum li se spusese. De fapt, nimic din ceea ce Dumnezeu spune nu poate fi altfel. El ce promite, și face. Nu sunt promisiuni pe care Dumnezeu să nu le împlinească. Multe s-au împlinit, altele se vor mai împlini, dar ceea ce nu a promis nu se va împlini chiar dacă noi am vrea așa ceva. Păstorii fiind primii martori ai nașterii Domnului Isus au spus celor din Betleem ce au văzut. Pentru ei a fost suficient! Ce facem noi cei din generația aceasta? Suntem noi la fel ca ei? Continuăm noi oare lauda și slăvirea Lui Dumnezeu fiindcă Cuvântul Lui s-a împlinit așa de exact? Să ne rugăm ca Domnul să ne ajute să mergem și noi cântând și lăudând pe Domnul pentru minunea întrupării Domnului Isus și pentru mântuirea adusă neamului omenesc! Acum două mii de ani a venit lumina! De ce mai sunt oare așa de mulți care încă umblă în întuneric? Ar fi păcat odată ce-a venit lumina, să mai umble oamenii în întuneric! Vă chem pe toți să veniți la lumina care a venit din cer și să umblăm în lumină în fiecare zi pentru slava Lui.

2 Comments

Răspunde-mi, când strig, Dumnezeul neprihănirii mele: scoate-mă la loc larg, când sunt la strâmtorare! Ai milă de mine, ascultă-mi rugăciunea!

14 Ianuarie, 2017

Psalmul 4:1

Răspunde-mi, când strig, Dumnezeul neprihănirii mele: scoate-mă la loc larg, când sunt la strâmtorare! Ai milă de mine, ascultă-mi rugăciunea!

Împăratul David a strigat către Domnul în toate necazurile lui. Nu a avut la cine să strige, de aceea psalmistul a strigat către Cel care poate scoate pe orice om din strâmtorare pentru a-l duce la loc larg. Nu, nu era vorba de peșteră sau de vreun alt loc strâmt, ci David se vedea încolțit de vrăjmașii care vroiau să-i ia viața. El a strigat la Dumnezeul Cel neprihănit, Dumnezeu care prin harul Lui ne socotește pe noi cei care credem în El, tot neprihăniți. Dorința lui David a fost ca Domnul sa-i asculte rugăciunea. Psalmistul a fost obișnuit cu Dumnezeul care știe și poate să facă totul, dar în situația descrisă de acest verset, era nevoie de o intervenție imediată. Nu știu în ce împrejurări vă aflați cei care citiți aceste rânduri, dar știu că Dumnezeu nu s-a schimbat! Dumnezeu este același plin de putere și azi, și este gata să dea ajutor tuturor celor care îl cer. De aceea îndemnul meu este ca toți să strigăm la Domnul din toata inima și El va face ca toți să fim mai mult decât biruitori prin Cel ce-a murit și a înviat pentru noi! Slavă Lui!

Leave a comment

De aceea simt plăcere în slăbiciuni, în defăimări, în nevoi, în prigoniri, în strâmtorări, pentru Cristos; căci când sunt slab, atunci sunt tare.

13 Ianuarie, 2017

2 Corinteni 12:10

De aceea simt plăcere în slăbiciuni, în defăimări, în nevoi, în prigoniri, în strâmtorări, pentru Cristos; căci când sunt slab, atunci sunt tare.

Apostolul Pavel s-a rugat ca Domnul să-i ia țepușul din coaste, dar în loc să-l ia, Domnul i-a dat asigurarea că harul Lui îi este de ajuns. Apostolul Pavel nu a mai insistat, ci a declarat că are plăcere mare de lucrurile pe care noi de fapt le socotim cu totul neplăcute. Cum a fost așa ceva posibil? Desigur că nu prin efortul uman, ci prin harul Lui Dumnezeu. Apostolul Pavel a înțeles că atunci când primești har de la Dumnezeu, atunci nu-ți mai lipsește nimic! Când Apostolul Pavel simțea că este cel mai slab, atunci de fapt era cel mai tare. Din nou suntem confruntați cu un paradox. E una să simți plăcere în slăbiciuni, defăimări, prigoniri, pentru Domnul Isus, dar să fi și tare atunci când ești slab?! Ce facem noi oare când suntem în astfel de situații? Când suntem slabi, recunoaștem noi oare tăria Lui Cristos în noi? Ne dăm noi seama că de fapt doar atunci suntem tari când contăm nu pe puterea noastră, ci pe a Lui Dumnezeu? Să ne rugăm Domnului ca El să ne dea harul să înțelegem și noi la fel ca Apostolul Pavel, tăria harului Lui Dumnezeu în viața noastră! Așa cum Apostolului Pavel i-a fost harul Lui Dumnezeu îndeajuns, tot așa ar trebui ca harul Lui, care ne-a fost dat și nouă, să ne fie tărie și astăzi și în fiecare zi!

Leave a comment

Cu Dumnezeu vom face isprăvi mari, și El va zdrobi pe vrăjmașii noștri.

12 Ianuarie, 2017

Psalmul 60:12

Cu Dumnezeu vom face isprăvi mari, și El va zdrobi pe vrăjmașii noștri.

Încrederea lui David în Dumnezeu a fost uimitoare. La începutul acestui Psalm, David s-a gândit că Dumnezeu a uitat pe poporul Lui și că l-a abandonat. Dar nu a rămas la acel gând, fiindcă și-a adus aminte de marile îndurări ale Lui Dumnezeu față de ei, de aceea a declarat că împreună cu Dumnezeu vor face isprăvi mari. David a știut că numai cu Dumnezeu se pot face lucrări mari, căci lucrările fără Dumnezeu, chiar dacă arată mari, nu au nici o valoare! Dar, chiar dacă ei vor face mari isprăvi, Cel ce va zdrobi pe vrăjmași este Dumnezeu. Nu ei cu isprăvile lor, ci Dumnezeu este Cel care va nimici orice vrăjmaș. La fel ca și David, noi cei credincioși trebuie să lucrăm numai cu Dumnezeu, căci numai așa vom putea face mari isprăvi. Despărțiți de Domnul Isus nu putem face nimic, de aceea să alergăm în orice vreme la Domnul și la ajutorul Lui. Să nu ne uităm cu frică sau cu îngrijorare la dușmanii care ar putea veni împotriva noastră, căci Dumnezeu îi va zdrobi. Dacă atunci a zdrobit pe Sirieni și pe Edomiți, desigur că poate și astăzi să facă același lucru, oricare ar fi dușmanii copiilor Lui. Nu știu ce isprăvi are Dumnezeu planificate pentru viața ta în ziua de azi, dar îndemnul meu este ca să nu faci nimic fără El. Orice vei face cu El, va fi o mare izbândă! Nu te teme de vrăjmași, ci teme-te de Domnul! Să ne rugăm ca El să ne dea harul să facem lucrările Lui în puterea tăriei Lui și numai cu ajutorul Lui!

Leave a comment

„Doamne, pleacă de la mine, căci sunt un om păcătos.”

11 Ianuarie, 2017

Luca 5:8b

„Doamne, pleacă de la mine, căci sunt un om păcătos.”

Apostolul Petru a trudit o noapte întreagă fără să prindă vreun pește, dar la cuvântul Domnului Isus, situația s-a schimbat radical. Au prins atât de mulți pești, încât abia au mai ajuns cu corăbiile la mal. Când a văzut Apostolul Petru acest lucru, a îngenunchiat înaintea Domnului Isus și i-a spus cuvintele din versetul de astăzi. Petru nu a vrut ca Domnul Isus să plece de acolo, dar el și-a dat seama că Acel Isus e mai mult decât fiul lui Iosif și al Mariei. Oh, de-am realiza și noi ca Petru cine-I Domnul Isus! El este Mântuitorul nostru care Și-a dat viața pentru noi, El este ocrotitorul nostru care zilnic ne poartă pe brațele Lui ca să nu ne lovim piciorul de vreo piatră, El este Domnul nostru care ne mângăie în încercări și care prin Prezența Lui ne înviorează. Slavă Lui! Domnul Isus nu a plecat de la Petru, ci l-a asigurat că El o sa-i facă pe ucenicii Lui, pescari de oameni. Să ne rugăm ca Domnul să pună în fiecare din noi un nou spirit de respect și de frică de Domnul! Să nu uităm niciodată că Domnul Isus este Dumnezeu din Dumnezeu adevărat! Să mergem după Domnul Isus, pentru ca El să ne facă pe toți pescari de oameni! Să ne ajute Domnul ca până mai este har să chemăm pe mulți la pocăință, ca din oameni păcătoși să devină și ei copii ai Lui Dumnezeu!

Leave a comment

Toate îşi au vremea lor, şi fiecare lucru de sub ceruri îşi are ceasul lui.

10 Ianuarie, 2017

Eclesiastul 3:1

Toate îşi au vremea lor, şi fiecare lucru de sub ceruri îşi are ceasul lui.

Înțeleptul Solomon a tras concluzia că tot ceea ce este pe acest pământ este sub controlul cuiva. Nu este nimic care să nu fie la timpul hotărât mai dinainte de Dumnezeu! Da, Dumnezeu le-a rânduit pe toate şi absolut nimic nu este în afara sferei cunoştiinței Lui Dumnezeu! Ce mare har este să ştim că şi în acest an, toate se vor derula după planul şi voia Lui Dumnezeu. Dumnezeu l-a pus pe om pe pământ pentru ca acesta să-l stăpânească şi să-l populeze. Dar Adam nu a trecut însă testul ascultării de Dumnezeu, şi de atunci şi până acum toți au intrat în păcatul pe care el l-a comis. La împlinirea vremii însă, a venit Domnul Isus ca să ne aducă iarăşi în părtăşie cu Tatăl. Fie ca toți să ne uităm cu atenție la umblarea noastră din acest an. Să mergem pe calea vieții cu convingerea că totul este sub controlul Lui Dumnezeu, inclusiv noi şi viețile noastre. Să-I dăm slavă Lui Dumnezeu şi să-L rugăm să ne dea înțelepciune să trăim în aşa fel încât El să fie onorat!

Leave a comment

Mă aștept și nădăjduiesc cu tărie că nu voi fi dat de rușine cu nimic; ci că acum, ca totdeauna, Cristos va fi proslăvit cu îndrăzneală în trupul meu, fie prin viața mea, fie prin moartea mea.

09 Ianuarie, 2017

Filipeni 1:20

Mă aștept și nădăjduiesc cu tărie că nu voi fi dat de rușine cu nimic; ci că acum, ca totdeauna, Cristos va fi proslăvit cu îndrăzneală în trupul meu, fie prin viața mea, fie prin moartea mea.

Apostolul Pavel se afla în închisoarea din Roma când a scris aceste cuvinte. Au fost zile de așteptare pentru Apostolul Pavel, care nu a vrut să fie în închisoarea Romei, ci a vrut să fie liber să predice celor din Roma. Nu știm cât a avut de așteptat până la proces, dar reiese din acest text că urma să fie pus în fața cezarului. Acolo se aștepta și nădăjduia să nu fie dat de rușine cu nimic. Nu cred că Apostolul Pavel credea că cezarul avea vreo acuzație împotriva lui, dar se știa ce cruzime era la cezarii Romei. Dar chiar dacă cezarul ar fi găsit cu ce să-l condamne, el a dorit ca Domnul Isus să fie proslăvit, adică glorificat cu îndrăzneală fie prin viața lui, fie prin moartea lui. Ce creștin deosebit a fost Apostolul Pavel! Și viața și moartea erau egale pentru el. Nu ținea neapărat la viața lui, ci era gata oricând de moarte. Cum suntem noi oare? Suntem și noi cu nădejdea că nu vom fi dați de rușine? Dacă ne încredem în Domnul Isus, nu vom fi dați de rușine niciodată! Să ne ajute Domnul ca și noi să fim niște creștini adevărați, proslăvindu-L pe Dumnezeu atât prin viața noastră cât și prin moartea noastră!

Leave a comment

Căci El este Dumnezeul nostru, şi noi suntem poporul păşunii Lui, turma, pe care o povățuieşte mâna Lui.

08 Ianuarie, 2017

Psalmul 95:7

Căci El este Dumnezeul nostru, şi noi suntem poporul păşunii Lui, turma, pe care o povățuieşte mâna Lui.

Psalmistul a chemat poporul Lui Dumnezeu să cânte şi să-L laude pe Dumnezeu, căci El este un Dumnezeu mare şi nu-I nimeni ca El. Acest măreț şi minunat Dumnezeu era Dumnezeul lor, iar ei erau turma Lui, adică poporul care avea mâna Lui Dumnezeu totdeauna cu ei. Poporul Lui Dumnezeu nu a plecat de la Sinai până când Dumnezeu nu le-a spus să plece, şi nici nu au mers în timpul călătoriilor lor fără ca Domnul să le spună când să plece şi când să se oprească. Noi suntem la începutul anului şi aş dori tare mult să vedem, că la fel ca şi Israelul altădată, astăzi Biserica este poporul păşunii Lui. Prin răscumpărarea adusă de Domnul Isus la cruce, noi am devenit poporul Lui Dumnezeu, popor pe care mâna Lui îl conduce. Ce măreț este acest gând…să fi condus de mâna Lui Dumnezeu! Niciodată nu suntem singuri, ci mereu suntem conduşi de mâna Lui, mână care atunci când se deschide binecuvintează tot ce are suflare. Să ne rugăm ca toți copiii Lui Dumnezeu să se lase conduşi de mâna Lui. Să nu plecăm şi să nu ne oprim decât atunci când El ne spune! Să ne ajute Domnul ca toți cei care facem parte din poporul Lui Dumnezeu să înălțăm Numele Lui şi să-L lăudăm pe Domnul cu toată inima şi azi şi până-n veci de veci!

Leave a comment

Și, pe când privea pe Isus umblând, a zis: „Iată Mielul Lui Dumnezeu!”

07 Ianuarie, 2017

Ioan 1:36

Și, pe când privea pe Isus umblând, a zis: „Iată Mielul Lui Dumnezeu!”

Doresc la toți cei care citiți aceste rânduri și purtați numele omului ce-a anunțat pe Mielul Lui Dumnezeu, vă doresc să aveți o viață devotată ca a Lui Ioan. Ioan Botezătorul a văzut pe Domnul Isus și a declarat ceea ce Duhul Sfânt i-a spus să declare: Iată Mielul Lui Dumnezeu! Ce cuvinte pline de o armonie sfântă! Domnul Isus este Mielul de care Dumnezeu a avut nevoie ca să aducă mântuire pentru toți cei ce cred în Numele Lui. De două mii de ani, milioane și milioane de oameni și-au găsit salvarea prin Mielul Lui Dumnezeu! Aș dori ca toți cititorii acestor rânduri să fie siguri de mântuirea ce-au primit-o în dar de la Mielul Lui Dumnezeu! Să spunem cu bucurie tuturor că Isus este Mielul Lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii, și să-i chemăm pe toți la El! Prezența Lui va aduce tuturor celor care-L primesc în inima lor pace, bucurie, și bună înțelegere. De ce oare nu toți oamenii iubesc prezența Lui Dumnezeu? De ce se tem mulți să-L cheme pe Dumnezeu în inimile lor? Doresc ca cei care-L avem pe Domnul Isus în inimile noastre, să-L onorăm prin ascultarea noastră necondiționată, și să trăim în așa fel ca să nu vrea să plece de la noi niciodată! Cei ce nu-L aveți în inima voastră, chemați-L chiar astăzi să vină la voi și să locuiască în inima și în casa voastră. Când Dumnezeu este într-o casă, casa aceea este binecuvântată de prezența Lui!